Tirstrup Plejecenter, Tirstryp - Eksteriør

Tistrup Plejecenter

De flade marker og de åbne vidder er et markant karaktertræk i området nord for Varde i Vestjylland. I udkanten af Tistrup er der nu opført et nyt plejecenter med 24 boliger samt fællesfaciliteter.

Bygningen indpasser sig i landskabet med sine vandrette linjer og fint proportionerede facader. Solcel­ler er diskret integreret i tagfladen og pastelfarvede felter skaber afveksling og understreger det arkitektoniske hierarki.

Interiøret er præget af en stjerneformet hovedplan, hvor boligerne er samlet i tre mindre boenheder omkring fællesarealer. Ved hjælp af en let indbyrdes forskydning af de enkelte fløje, skabes der attraktive opholdsarealer i stedet for triste lange gange. På samme måde som i en lille sydlandsk landsby, bevæger man sig rundt i et varieret gadeforløb, hvor alle funktioner er tæt på boligen.

Glasvægge i bl.a. spisesal og kontorer sørger for en stor grad af gennem­sigtighed og åbenhed. I det hele taget er der lagt vægt på at gøre ram­merne trygge og overskuelige. Netop hjemligheden har været i fokus og beboerne trives helt tydeligt med de bløde overgange mellem bolig og fællesareal. Også den lette udgang til udendørs terrasser og haveanlægget er et stort plus i det daglige.

Ønsket har været at skabe et plejecenter med en enkel og smuk arkitektur, med indbygget omsorg.

Tirstrup Plejecenter, Tirstryp - indgang
Tirstrup Plejecenter, Tirstryp - have
Sted
Tistrup
Omfang
2.400 m²
Bygherre
Varde Kommune
Team
Grontmij A/S, Birgitte Henningsen MAA
Ydelser
Arkitektrådgivning, herunder projektforslag, for-/hovedprojekt, udbud i fagentreprise, byggeledelse og fagtilsyn i udførelsesfasen samt 1-års gennemgang.
År
2013
Anlægssum
48.5 mio. kr.
Præmiering
-
Tirstrup Plejecenter, Tirstryp - have 4
tistrup plejecenter
Tirstrup Plejecenter, Tirstryp - indkig
Tirstrup Plejecenter, Tirstryp - inde 1
Tirstrup Plejecenter, Tirstryp - inde dør